4 τρόποι να βοηθάς αποτελεσματικά τους άλλους

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Η βοήθεια που προσφέρουμε τους άλλους και η συνεισφορά μας στο να γίνει η ζωή τους καλύτερη μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη συναισθηματική ανταμοιβή. Είναι, σίγουρα, ικανοποιητικό να ξέρεις ότι κάποιος γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, χάρη σε σένα. Το να βοηθάς, βέβαια, δε σημαίνει, απαραίτητα, να παρέχεις οικονομική βοήθεια. Μπορείς με χίλιους τρόπους να βοηθήσεις, ουσιαστικά, κάποιον. Αν ψάχνεις από που να ξεκινήσεις, δες παρακάτω:

1. Να είσαι καλός ακροατής

Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι τόσο. Οι περισσότεροι έχουν την τάση να μιλάνε περισσότερο από ότι ακούνε. Μερικοί τρόποι να είσαι καλός ακροατής είναι:

  • Διώξε τους περισπασμούς. Όταν σου μιλάει κάποιος, καλό είναι να αφήνεις το κινητό στην άκρη, να παρατάς ό,τι κάνεις, εκείνη τη στιγμή, και να αφιερώνεσαι, ολοκληρωτικά, στον συνομιλητή σου. Δώσε του την αμέριστη προσοχή σου και αυτός θα το εκτιμήσει.
  • Εξάσκησε την ενεργητική σου ακρόαση. Πέρα από την προσοχή που πρέπει να δίνεις στον άλλον, είναι σημαντικό η γλώσσα του σώματός σου να κάνει το ίδιο. Δείξε του, με τη στάση σου, ότι τον καταλαβαίνεις και να είσαι χαλαρός και ζεστός, ώστε να νιώθει ευπρόσδεκτος και να μπορεί να σου μιλήσει πιο ανοιχτά και εύκολα.
  • Μην είσαι επικριτικός. Κανείς δε θέλει να μιλάει σε κάποιον που κρίνει την κάθε του κίνηση. Η δουλειά σου δεν είναι να κρίνεις, αλλά να ακούς και να καταλαβαίνεις τον άλλον. Μπορεί να έχεις τη δική σου άποψη για τα πράγματα, αλλά δεν μπορείς να την επιβάλλεις, ούτε να έχεις λόγο στη ζωή του άλλου. Να είσαι, λοιπόν, πιο ανοιχτόμυαλος και δεκτικός, ώστε οι γύρω σου να νιώθουν ότι μπορούν αν σου μιλήσουν, χωρίς ντροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καλός συνομιλητής είναι πρώτα σωστός ακροατής


2. Ξεκίνα εθελοντισμό

Ο εθελοντισμός είναι από τους πιο συνήθεις και άμεσους τρόπους να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη, επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσεις από μία εθελοντική δράση. Θα αποκομίσεις και θα μάθεις πολλά και για σένα και για τους άλλους, ενώ θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μπορείς να ξεκινήσεις ως εξής:

  • Χάρισε ό,τι δε χρειάζεσαι. Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα στο σπίτι και στην ντουλάπα σου και συγκέντρωσε οτιδήποτε δε χρησιμοποιείς εδώ και χρόνια και είσαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεσαι. Ρούχα, συσκευές, παιχνίδια, έπιπλα, συσκευασμένο φαγητό και άλλα πολλά, χάρισε τα σε άλλους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 
  • Πρόσφερε χρήματα. Φυσικά, δεν έχουν όλοι την οικονομική άνεση να δίνουν χρήματα, αλλά, αν νιώθεις ότι μπορείς να συνεισφέρεις οικονομικά σε μία οργάνωση, τότε μην το σκέφτεσαι. Θα αισθανθείς πολύ όμορφα, θα βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία και θα αναπτύξεις έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης, βοηθώντας, έμπρακτα, τους άλλους! 
  • Βρες μία οργάνωση που σου ταιριάζει. Αν νιώθεις ότι είσαι ευαισθητοποιημένος με κάτι συγκεκριμένο, αναζήτησε οργανώσεις και δράσεις, ώστε να βοηθήσεις εκεί. Υπάρχουν δράσεις περιβαλλοντικές, όπου μπορείς να συνεισφέρεις στην καθαριότητα της πόλης σου, δράσεις για εγκαταλελειμμένα ζώα, δράσεις για αστέγους και πολλά άλλα. Με μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρεις άπειρες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, οπότε διάλεξε αυτό που σου κάνει κλικ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα οφέλη του εθελοντισμού στο άτομο και στην κοινωνία


3. Μοιράσου τις εμπειρίες σου

Ό,τι έχεις περάσει στη ζωή σου και ό,τι έχεις αποκτήσει, σου ανήκει. Μπορεί να είναι πράγματα που έχεις καταφέρει με κόπο, αρνητικές ή θετικές εμπειρίες και γεγονότα που σε σημάδεψαν και έχουν αξία για σένα. Ό,τι και να είναι μπορείς να το μοιραστείς, ώστε να βοηθήσεις τους άλλους να πάρουν δύναμη και παράδειγμα από εσένα. Συγκεκριμένα:

  • Δώσε συμβουλές, όταν στο ζητάνε. Η εμπειρία σου και η γνώση σου πάνω σε κάτι μπορεί να είναι ωφέλιμη για κάποιον άλλον και να τον παρακινήσει να αλλάξει τη ζωή του.
  • Κάνε συστάσεις. Αν βλέπεις ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια να βρει δουλειά στον τομέα του και εσύ έχεις έναν γνωστό ή φίλο που εργάζεται στον τομέα αυτό, τότε σύστησε τον στο άτομο αυτό. Διάλεξε άτομα που πιστεύεις ότι αξίζουν μια βοήθεια και γνώρισε τα σε άτομα που θεωρείς ότι θα τα βοηθήσουν, αποτελεσματικά.

Γίνε μέντορας. Το να είσαι μέντορας είναι μία μεγάλη απόφαση και δέσμευση, αλλά, αν είσαι αποφασισμένος ότι θέλεις να προσφέρεις βοήθεια, είναι μία πολύ καλή επιλογή. Υπάρχουν προγράμματα που μπορείς να κάνεις αίτηση και να εκπαιδευτείς, κατάλληλα. Το συναίσθημα του να βλέπεις ένα άτομο, με το οποίο έχετε έρθει κοντά, να βελτιώνεται, είναι πολύ ικανοποιητικό.

4. Να δηλώνεις την ευγνωμοσύνη σου

Το να είσαι ευγνώμων και να εκτιμάς τους άλλους και αυτά που έχεις, μπορεί να μην φαίνεται αρκετά βοηθητικό, αλλά είναι αρκετά χρήσιμο. Πολλοί νιώθουν ότι οι προσπάθειές τους δεν ανταμείβονται και δεν εκτιμώνται από τους άλλους. Αν εσύ τους δείξεις, ότι αναγνωρίζεις και εκτιμάς ό,τι κάνουν, τότε κι εκείνοι θα νιώσουν ότι ο εαυτός τους και οι πράξεις τους έχουν αξία και θα παρακινούνται να συνεχίσουν. Δες, λοιπόν, πώς μπορείς να το κάνεις:

  • Πες «ευχαριστώ». Ο πιο εύκολος τρόπος να δηλώσεις την ευγνωμοσύνη σου. Αν κάποιος κάνει κάτι καλό για σένα, ευχαρίστησέ τον. Μη θεωρείς τη λέξη αυτή δεδομένη. Όλοι έχουν ανάγκη να την ακούν, που και που. 
  • Κάνε εποικοδομητική κριτική. Αν κάποιος τα έχει πάει καλά σε κάτι, σχολίασε το πόσο καλά τα πήγε, δείξε του ότι έκανε καλή δουλειά και ότι είσαι περήφανος για εκείνον. Επαίνεσε τον άλλον και δώσε αξία στην προσπάθειά του.
  • Αναγνώρισε τη συμβολή των άλλων. Αν σε ένα πρότζεκτ με ομαδική προσπάθεια, δεις ότι κάποιος συνείσφερε πολύ περισσότερο από τους άλλους, δήλωσε το και ανέφερε το όνομα του, τη συμβολή του και πως χωρίς εκείνον δε θα γινόταν η δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί να λες Ευχαριστώ; Μάθε πόσο σημαντική είναι για την υγεία σου η ευγνωμοσύνη


Το να βοηθάς, σημαίνει να είσαι εκεί για τους άλλους και να δείχνεις ότι νοιάζεσαι. Δίνει στη ζωή σου ένα μεγαλύτερο νόημα, ενώ βοηθώντας άλλους, βοηθάς κι εσένα. Τι καλύτερο από αυτό;

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.